האתר של   מנחם ליבנה       יבוא: חוקיות, היטלים ועוד ...

  לעמוד ראשי

 

סיווג:

 

מה זה:

 

 

סיווג טובין, הינה שיטה להגדרת טובין ע"י מספר, משהו בדומה לבר-קוד. השיטה הנהוגה כיום מקובלת בכל העולם. היא נקראת 'השיטה המתואמת' (תרגום של   HARMONIZED SYSTEM ובקיצור: H.S.).

היא מבוססת על שיטה קודמת, שפותחה במרכז הסיווג בבריסל ונקראה 'מינוח בריסל'.

הסיווג מורכב ממספר בן 8 ספרות, כאשר: שתי הספרות הראשונות מייצגות את מספר הפרק, שתי הספרות הבאות את מספר הפרט וארבעת הספרות הנותרות נותנות תיאור יותר מפורט, בתוך מסגרת הפרט.

רוב מדינות העולם חתומות על אמנה, המכירה בשיטת סיווג זו וששת הספרות הראשונות מוסכמות על כולם. שתי הספרות האחרונות, חופשיות להגדרות לפי צרכיה של כל מדינה ושונות, לכן, בין מדינה למדינה.

גם ישראל מכירה באמנת הסיווג והכילה אותה, באופן חוקי, בגוף תעריף המכס.

סעיף 3 לצו תעריף המכס קובע זאת במפורש.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לשם מה:

 

מן הנאמר לעיל - מובן מיד ששיטה אחידה ובינלאומית, נוחה ביותר להבנה בין מדינות ומשמשת אמצעי להתגבר על מגבלות שפה ותרגום. כך, הסכמי סחר בינלאומיים נוקבים במספרי סיווג. (וראה הסכמי סחר של ישראל, עם מדינות אחרות, כדוגמא). למותר לציין, שגם לצרכי מחשב נחוצה שיטה ספרתית, שכן מחשבים לא מבינים תיאור טובין מילולי. סיווג אחיד מהווה גם בסיס לתעריף המכס, כמו גם לתעריף היטלים ולהגבלות חוקיות שונות, כגון:

צו יבוא חפשי, רישוי, תקנים, סימון ועוד.

 

 

 

 

 

 כיצד:

 

שיטת בריסל (הישנה, כמו גם הנוכחית) מפורטת ב 4 כרכים עבי כרס. כל הטובין חולקו ל 97 פרקים,

המחולקים בין 19 חלקים. בכל פרק פרטים שונים, שכל אחד מהם מחולק לפרטי משנה.

הסיווג נעשה על פי כללים להם יש היררכיה:

קודם שולטים הכללים שבחלק, אחר כך הכללים שבפרק, ורק אז פונים לפרט.

בנוסף לכל הנ"ל, ישנם כללי סיווג ראשיים החלים על הכל. אלה מפורטים באותו סעיף 3 לצו תעריף המכס וקובעים את דרך הפעולה. יתר הפרקים והכללים, מופיעים כולם בתעריף המכס, הבנוי על פי המתכונת הבינלאומית

שנקבעה בשיטת H.S. הנ"ל.